map

Πανεπιστήμια της Ολλανδίας

Η Ολλανδία είναι μία μικρή πυκνοκατοικημένη χώρα της Δυτικής Ευρώπης , που επιλέγεται κάθε χρόνο από αρκετούς υποψηφίους για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές όλους τους τομείς.  Βρίσκεται ανάμεσα στα 20 καλύτερα οικονομικά συστήματα του κόσμου και προσφέρει περισσότερα από 2.000 υψηλού επιπέδου αγγλόφωνα προγράμματα μέσω των πανεπιστημίων έρευνας (Research Universities) και των πανεπιστημίων εφαρμοσμένων επιστημών (Universities of Applied Science), ξεπερνώντας πολλές Ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της καινοτομίας και της έρευνας.

Τα πιο γνωστά πανεπιστήμια τα οποία επιλέγει η πλεοψηφία των Ευρωπαϊων πολιτών είναι :

University of Amsterdam

VU University of Amsterdam

Erasmus University Rotterdam / Rotterdam University of Applied Sciences

University of Delft

University of Groningen

University of Maastrict

Eindhoven University of Technology

Tilburg University

Utrecht University

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται μία αυξανόμενη ζήτηση για κάποια προγράμματα Ιατρικής που προσφέρονται, κυρίως λόγω των χαμηλών διδάκτρων. Συγκεκριμένα,  στην Ολλανδία υπάρχουν δύο Αγγλόφωνα προγράμματα στο Πανεπιστήμια του Groningen και στο Πανεπιστήμιο του Maastricht .

Το Πανεπιστήμιο του Xρόνινγκεν, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας,  ιδρύθηκε το 1614 και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα της Ολλανδίας. Συγκαταλέγεται επίσης στα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου σε όλες τις κορυφαίες διεθνείς κατατάξεις.  Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ είναι πιο πρόσφατα ιδρυμένο, το 1976, αλλά προσφέρει σπουδές υψηλών προδιαγραφών και μάλιστα και αυτό συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Τα Πανεπιστήμια αυτά είναι Δημόσια και η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις ιδιαίτερης δυσκολίας για τους περισσότερους υποψήφιους. Η εξέταση είναι στην Αγγλική Γλώσσα, στα μαθήματα Βιολογίας, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών  με συγκεκριμένο τύπο εξετάσεων. Ο υποψήφιος φοιτητής για την Ιατρική Σχολή πρέπει να επιλέξει ένα από τα 2 Πανεπιστήμια και οι εισαγωγικές εξετάσεις  γίνονται συνήθως τον Φεβρουάριο κάθε έτους στην Ολλανδία. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται μετά από 2 μήνες, δηλαδή στα μέσα Απριλίου και το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά τον Οκτώβριο. Τα προγράμματα προετοιμασίας  – Foundation Courses που παρέχουμε στους υποψηφίους μας, είναι σχεδιασμένα από έμπειρους καθηγητές και απευθύνονται σε όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για σπουδές Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της επιλογής τους.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία είναι μία χώρα που εξασφαλίζει εκτός από σπουδές υψηλού επιπέδου και μία συναρπαστική φοιτητική ζωή με  έντονο «ευρωπαϊκό» αέρα, αφού διαμένουν εκεί άνθρωποι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μιλούν πολλές γλώσσες και διαθέτει έναν μοντέρνο τρόπο ζωής. Στις περισσότερες «φοιτητουπόλεις» της Ολλανδίας φιλοξενούνται κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές προσφέροντας τους απεριόριστες επιλογές για διασκέδαση. Για όσους αγαπούν τον αθλητισμό,  υπάρχουν γήπεδα, αλλά και χώροι οι οποίοι είναι διαμορφωμένοι για όσους επιθυμούν τη μετακίνηση με ποδήλατο. Για τους λάτρεις της ψυχαγωγίας , υπάρχουν αρκετά θέατρα και καφετέριες στις οποίες συχνάζουν οι φοιτητές αλλά και μουσεία για όσους θέλουν να έλθουν σε επαφή με την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά  της χώρας.