Σπουδές στη Βουλγαρία – Τεχνικό Πανεπιστήμιο στη Σόφια

91893872 Σπουδές στη Βουλγαρία - Τεχνικό Πανεπιστήμιο στη Σόφια emfasis edu

Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας άνοιξε τις πόρτες του το 1942 και θεωρείται ότι είναι η πρώτη ανώτερη τεχνική σχολή στη Βουλγαρία.
Είναι τα θεμέλια τεσσάρων διαφορετικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Αυτά είναι το Ινστιτούτο Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας και Μεταλλουργίας και το Ινστιτούτο Ορυκτολογίας και Γεωλογίας.

Για περισσότερα από 66 χρόνια το Πανεπιστήμιο προετοιμάζει φοιτητές στον τομέα της μηχανικής. Αυτή τη στιγμή πάνω από 100 χιλιάδες μηχανικοί έχουν αποφοιτήσει από αυτό και έχουν βρει θέσεις εργασίας στον επαγγελματικό τομέα τους, τόσο στη Βουλγαρία όσο και στο εξωτερικό. Η δομή του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Σόφιας περιλαμβάνει 14 σχολές, πολλά τμήματα, ένα κολέγιο και άλλες μονάδες, όπου οι μαθητές  εκπαιδεύονται επιστημονικά.

Μαζί με τις οδηγίες στη βουλγαρική γλώσσα, το Πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης μια σειρά από μαθήματα στα γερμανικά, τα αγγλικά ή τα γαλλικά, και, εκτός από τους Βούλγαρους φοιτητές, περισσότερους από 1400 ξένους φοιτητές σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για μια πλούσια και ουσιαστική κοινωνική ζωή. Το Πανεπιστήμιο έχει σύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκες, ξενώνες σπουδαστών, καντίνες, αθλητικά κέντρα, ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, γήπεδα τένις και αθλητικές αίθουσες, παραθαλάσσια και ορεινά σπίτια αναψυχής.

Το Συμβούλιο σπουδαστών συμμετέχει ενεργά σε χρήσιμες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Μέσα από αυτό το σώμα οι μαθητές συμμετέχουν στη διοίκηση του πανεπιστημίου και την προστασία των συμφερόντων τους, τη δημιουργία συνδέσεων με εθνικούς οργανισμούς ,οργανώνουν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας βρίσκεται σε στενές εργασιακές σχέσεις με περισσότερα από 50 πανεπιστήμια στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική. Το Πανεπιστήμιο είναι μέλος ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οργανισμών και συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της UNESCO. Λόγω της διαφορετικότητας και της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης που παρέχει καθώς και των ερευνητικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στην κοινή εκπαιδευτική και ερευνητική περιοχή της ενωμένης Ευρώπης.

Τα άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια του Πολυτεχνείου της Σόφιας εγγυώνται την υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης των μαθητών σε όλους τους τομείς μεταξύ των οποίων :

 • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
 • Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Μηχανικών Συστημάτων
 • Μηχανικών Logistics
 • Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών
 • Τεχνολογίας Πληροφοριών Μεταφορών
 • Μαθηματικών και Πληροφορικής
 • Αεροναυπηγών Μηχανικών
 • Βιομηχανικής Μηχανικής
 • Πληροφορικής Επιχειρήσεων
 • Ηλεκτρονικής Διοίκησης

Οι συγκεκριμένες ειδικότητες παρέχουν φοίτηση και στην αγγλική γλώσσα.

Με την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ισότιμο μέλος, τα ανωτέρω πανεπιστημιακά προγράμματα αναγνωρίζονται αυτόματα από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α.). Οι απόφοιτοι μπορούν να πάρουν άμεσα άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο διενεργούνται εξετάσεις στο μάθημα της αγγλικής γλώσσας.
Όσοι από τους υποψηφίους κατέχουν τα παρακάτω πτυχία αγγλικών , γίνονται αποδεκτοί χωρίς εξετάσεις :

 1. CAE (Cambridge Certificate in Advanced English)
 2. CPE (Certificate of Proficiency in English)
 3. IELTS (bands 6, 7, 8, 9)
 4. PITMAN – Higher Intermediate – Advanced
 5. TOEFEL (with a minimum of 550, 213 or 100 tons)

Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 1/1/2015

Λήξη υποβολής αιτήσεων: 25/9/2015

Ημερομηνία εξετάσεων: δεν έχει ανακοινωθεί

bulgary-flag Σπουδές στη Βουλγαρία - Τεχνικό Πανεπιστήμιο στη Σόφια emfasis edu

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: από το 2007
Πληθυσμός: 7,5 εκατομμύρια
Πολιτικό σύστημα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Πρωτεύουσα: Σόφια
Νόμισμα: Ευρώ
Eπίσημη γλώσσα: Βουλγαρικά
Θρησκεία: Ορθόδοξος Χριστιανισμός


Η Σόφια (Sofia) είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Βουλγαρίας με πληθυσμό περίπου 1,4 εκ. κατοίκους.

Περιτριγυρισμένη από ένα μεγάλο πάρκο, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας, στις πλαγιές του όρους Βίτοσα και είναι το βασικό διοικητικό, βιομηχανικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Βουλγαρίας. Με ιστορία μεγαλύτερη από επτά χιλιετίες, όπως φαίνεται από τα πολλά της ερείπια, η Σόφια είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Αποτελεί τον βασικό σιδηροδρομικό κόμβο της Βουλγαρίας και έχει 8 σιδηροδρομικούς σταθμούς. Το αεροδρόμιο της Σόφιας είναι το μεγαλύτερο της χώρας. Πλατιές, λιθόστρωτες λεωφόροι, όμορφα αξιοθέατα και διαφορετικές πολιτισμικές παραστάσεις πρωταγωνιστούν σε αυτή την πόλη που φιλοξενεί έναν σημαντικό αριθμό Ελλήνων φοιτητών, αφού απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας.


Πανεπιστήμιο: Technical University of Sofia

Χώρα: Βουλγαρία

Πόλη: Σόφια

Διάρκεια σπουδών: 4 έτη

Κάθε ακαδημαϊκό έτος ξεκινά τον Σεπτέμβριο και λήγει τέλος Αυγούστου.

Κάθε έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα:

 • χειμερινό (Σεπτέμβριος- Φεβρουάριος)
 • εαρινό ( Φεβρουάριος- Αύγουστος)