Επιλογή Μεταπτυχιακού στο εξωτερικό: MA ή MSc;

μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδές στο εξωτερικο
Μάιος 3. 2018 Επιλογή Μεταπτυχιακού στο εξωτερικό: MA ή MSc;

Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα παρουσιάζουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Ένα σύνηθες ερώτημα που απασχολεί συνήθως τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές για το εξωτερικό είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα Master of Arts (ΜΑ) και ένα Master of Science (MSc).

Έτσι, προσπαθήσαμε να σας βοηθήσουμε, εντοπίζοντας και επισημαίνοντας σε πέντε απλά σημεία τις διαφορές, ώστε να καταφέρετε να κάνετε την καλύτερη -για εσάς-επιλογή.

1. Τρόπος διδασκαλίας

Η πρώτη απλοϊκή σκέψη στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ ενός MA και ενός MSc είναι ότι το MA έχει να κάνει περισσότερο με τις ανθρωπιστικές σπουδές,ενώ το MSc ασχολείται κυρίως με τις θετικές επιστήμες.

Αυτό, βέβαια δεν είναι ακριβές. Η αλήθεια είναι ότι ένα ΜΑ τυπικά έχει ένα πιο θεωρητικό και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών που συνδυάζει την προσωπική μελέτη με διαλέξεις και συζητήσεις στην τάξη και γραπτή εργασία με πρακτικές ασκήσεις. Αντίστροφα, ένα MSc επικεντρώνεται μεν στη θεωρία σε μεγάλο βαθμό, αλλά δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στην εκτέλεση πολλών ερευνών και ατομικών εργασιών και περιλαμβάνει ενότητες όπως “ποσοτικές μέθοδοι ανάλυσης” και άλλα σχετικά μαθήματα.

2. Χαρακτηριστικά της σχολής

Είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε όχι μόνο το πανεπιστήμιο αλλά και επιμέρους την σχολή και τη φήμη που διαθέτει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ένα πανεπιστήμιο μπορεί να επιλέξει να προσφέρει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα Master ως MA ή MSc. Αυτό εξαρτάται από την πολιτική της εκάστοτε σχολής. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια συγκεκριμένη σχολή είναι διάσημη, γιατί προσφέρει ένα συγκεριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που η φήμη του μπορεί να ξεπερνά και το ίδιο το πανεπιστήμιο ως σύνολο. Ένα ΜΑ μπορεί να επικεντρώνεται περισσότερο σε ένα υποπεδίο, ενώ ένα MSc να ασχολείται με το σύνολο του πεδίου. Συνεπώς, καλό είναι να σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε με το μεταπτυχιακό σας - μια πιο εστιασμένη επισκόπηση ενός συγκεκριμένου θέματος (MA) ή μια ευρύτερη κατανόηση ενός τομέα (MSc);

3. Εισδοχή

Τα Μεταπτυχιακά προγράμματα διαφέρουν ελάχιστα όσον αφορά στις διαδικασίες εισαγωγής και την προετοιμασία. Μπορείτε να υποβάλετε ένα πρώτο πτυχίο (Bachelor) σε παρόμοιο πεδίο, να κάνετε ένα γλωσσικό τεστ όπως το TOEFL ή το IELTS, καθώς και να δημιουργήσετε ορισμένα κείμενα (personal statement etc) που αποδεικνύουν ότι έχετε επαρκείς δεξιότητες και υπάρχουσες γνώσεις σε τομείς συναφείς με το πρόγραμμα που επιλέξατε. Στα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα πανεπιστήμια θα περιμένουν να έχετε τουλάχιστον κάποια σχετική εμπειρία (παρακολούθηση ανάλογων μαθημάτων), αλλά ακόμη και χωρίς αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχείτε αν θα γίνετε δεκτοί εφόσον δείξετε τα απαραίτητα κίνητρα και τα κατάλληλα αποτελέσματα γλωσσικών δοκιμασιών.

Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ ΜΑ και MSc όσον αφορά στην προετοιμασία, εκτός από την προφανή προσωπική προτίμηση, είναι ότι ορισμένα από τα πιο απαιτητικά πανεπιστήμια θα περιμένουν να έχετε -έστω στοιχειώδη- εργασιακή/εθελοντική εμπειρία αν υποβάλετε αίτηση για ΜΑ και κάποια ακαδημαϊκή ή ερευνητική εμπειρία όταν υποβάλλετε αίτηση για MSc. Είναι στοιχεία που συνεκτιμώνται στην τελική αξιολόγηση και στην προσφορά θέσης.

4. Τυπικοί επιστημονικοί κλάδοι

Αν και δεν έχουν καθοριστεί σε ανθρωπιστικές σπουδές, τα προγράμματα ΜΑ έχουν πράγματι την τάση να ειδικεύονται σε τομείς όπως η διοίκηση, η δημοσιογραφία, οι ανθρώπινοι πόροι, ο τουρισμός, η κοινωνιολογία και όλα τα είδη των θεμάτων που σχετίζονται με τέχνες όπως η φωτογραφία, η μουσική και η αρχιτεκτονική.

Τα μεταπτυχιακά στις θετικές επιστήμες, όπως η τεχνολογία των πληροφοριών, τα μαθηματικά και η μηχανική, παρουσιάζονται σχεδόν αποκλειστικά σε μορφή MSc. Το ίδιο ισχύει και για τις επιστήμες όπως η φυσική, η χημεία, η βιολογία και η γεωλογία, καθώς και θεωρητικές και ερευνητικές κεντρικές μελέτες όπως η ιατρική και η φαρμακευτική.

Ωστόσο, υπάρχουν προγράμματα Master που μπορούν να βρεθούν σε αμφότερες μορφές. Αυτές περιλαμβάνουν σημαντικούς τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, το μάρκετινγκ, η εκπαίδευση, οι πολιτικές επιστήμες και άλλα. Η διαφορά έγκειται και πάλι στον τρόπο διδασκαλίας, στο πώς οργανώνεται το μάθημα, στο επιθυμητό αποτέλεσμα και φυσικά στις επακόλουθες προοπτικές απασχόλησης.

5. Προοπτικές απασχόλησης

Μιλώντας για τις προοπτικές απασχόλησης, η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ ΜΑ και MSc είναι αυτό που οι σπουδαστές τείνουν να κάνουν μετά την αποφοίτησή τους.

Σίγουρα ένας εργοδότης αναμένει πραγματικά να έχετε τον κατάλληλο τύπο Master για το συγκεκριμένο πεδίο εργασίας. Δεύτερον, η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού σας δίνει πάντα την επιλογή να επιλέξετε προς διάφορες κατευθύνσεις, για παράδειγμα μια επαγγελματική σταδιοδρομία  ή μια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνετε εκεί για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Ενδεικτικά, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής μάρκετινγκ μπορεί να γίνει νέος υπεύθυνος προϊόντων σε μια αναπτυσσόμενη εταιρεία και ένας άλλος μεταπτυχιακός φοιτητής μάρκετινγκ μπορεί να γίνει βοηθός σε πανεπιστήμιο και αργότερα να παρακολουθήσει διδακτορικό ή εναλλακτικά να αναζητήσει απασχόληση ως επαγγελματική στρατηγική μάρκετινγκ σε μια μεγάλη εταιρία.

Το σημαντικό είναι πως όποιο τύπο μεταπτυχιακού προγράμματος και να επιλέξετε, θα έχετε αξιόλογες προοπτικές και επιλογές.

Η καριέρα σας θα είναι πάντοτε θέμα προσωπικής επιλογής!

Κατηγορίες

Instagram Feed

ΝΕΑ