Η ΠΑΣΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Ιούλιος 11. 2016 Η ΠΑΣΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ   Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των υποψηφίων φοιτητών κυρίως ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ και ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ για σπουδές στα δύο μεγάλα Πανεπιστήμια της Σερβίας, του Βελιγραδίου και του NoviSad, εύλογα προκάλεσε σωρεία συζητήσεων και απασχόλησε σοβαρά την κοινή γνώμη τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα όμως διήγειρε την «ιερή οργή» εκείνων, που μη έχοντας καμία σχέση συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια της Σερβίας, έσπευσαν για λόγους ανταγωνισμού και νοσηρής φθονερότητας, να ενσπείρουν τον τρόμο και τον πανικό σε όλους τους υποψήφιους που συζητούν μεταξύ των άλλων και το ενδεχόμενο της επιλογής ενός σερβικού Πανεπιστημίου. Ας δούμε όμως αναλυτικά πως έχουν τα σημερινά δεδομένα βασιζόμενοι στα γεγονότα.
  1. Η Σερβία ξεκίνησε ήδη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγοντας τα κεφάλαια 32 και 35 με   τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας μετά την πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στο Βελιγράδι. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ομαλώς εξελισσομένων των διαπραγματεύσεων, όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς χαρακτηρίζοντας ως ιστορική στιγμή για την χώρα την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «μέχρι το 2019 αναμένουμε την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Βεβαίως μόλις η χώρα εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτομάτως τα πτυχία των Πανεπιστημίων της χαρακτηρίζονται ως ισότιμα όλων των Πανεπιστημίων της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδος και δεν απαιτείται πλεόν πρόσθετη σειρά εξετάσεων από ΔΟΑΤΑΠ.
  1. Τα αγγλόφωνα Πανεπιστήμια της Σερβίας έχουν ένα ακαταμάχητο πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων Πανεπιστημίων ακόμη και όμορων χωρών. Για παράδειγμα η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του NOVISADέχει δίδακτρα μόλις 4.500€ ενώ η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ έχει δίδακτρα 8.000€. Και στις δύο χώρες βέβαια τα δίδακτρα καταβάλλονται σε δύο δόσεις στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο αντιστοίχως. Τα δίδακτρα λοιπόν μιας ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ του NOVISAD είναι ίσως φθηνότερα από ένα Ιδιωτικό ΙΕΚ στην Ελλάδα. Με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα το γεγονός αυτό δίνει ένα σοβαρό πλεονέκτημα στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του NOVISAD.
  1. Τα Πανεπιστήμια της Σερβίας έχουν μια μακρόχρονη εμπειρία λειτουργίας των Αγγλόφωνων τμημάτων τους, που ξεκίνησε το 1995. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Πανεπιστήμιο του NOVISAD υπήρχαν προ του 2000 328 φοιτητές μόνο στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, μια δηλαδή ζωντανή παροικία Ελλήνων φοιτητών που σπούδαζαν με το μισό κόστος συγκρητικά με εκείνους που είχαν εγγραφεί σε Πανεπιστήμια της Κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία και Σλοβακία). Όλοι αυτοί οι τότε φοιτητές, σήμερα ολοκληρωμένοι και πετυχημένοι γιατροί, μπορούν να βεβαιώσουν για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σπουδών της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ και την γενικότερη αντιμετώπιση από τους καθηγητές που υπήρξε πραγματικά υποδειγματική.
  1. Ας υποθέσουμε ότι η Σερβία δεν γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2019, οπότε και με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ γίνεται αυτόματα αποδεκτή η ισοτιμία των τίτλων σπουδών της. Σ’ αυτή την περίπτωση οι απόφοιτοι μπορούν να ζητήσουν με την υποβολή του τίτλου σπουδών ενός Πανεπιστημίου της σε όμορη χώρα, όπως είναι η Σλοβενία και να τους χορηγηθεί η ισοτιμία από τη χώρα αυτή. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι αν μία χώρα ανήκουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίσει τον τίτλο σπουδών μιας άλλης, αυτόματα και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να δεχθούν την ισοτιμία του συγκεκριμένου πτυχίου. Δηλαδή νομίμως γίνεται αποδεκτός ο τίτλος σπουδών (το πτυχίο) και στην Ελλάδα.
Η EMFASIS ως εταιρία είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πανεπιστημίου του NOVISAD και συγκεκριμένα της ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ και ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ και γι’ αυτό οφείλει τα παραπάνω να τα εξηγεί σε κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να γνωρίζει την πάσα αλήθεια για τις σπουδές στη Σερβία. Αρκετοί φοιτητές της EMFASIS φοιτούν ήδη στο Πανεπιστήμιο αυτό και τόσο από το Ακαδημαϊκό, όσο και το κοινωνικό περιβάλλον της πόλης είναι απόλυτα ευχαριστημένοι και έχουν να πουν μόνο καλά λόγια. novi-sad-university   The-University-of-Belgrade  

Instagram Feed

ΝΕΑ