Ιατρική σχολή στο Comenius University στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας

Το Comenius University στη Μπρατισλάβα κουβαλώντας μια κληρονομιά πολλών χρόνων είναι το ιστορικότερο Πανεπιστήμιο της χώρας και συνιστά συνέχεια της Academia Istropolitana, που αποτελεί το αρχαιότερο Πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ευρώπη (1645 μ.χ.). Το όνομα Comenius αποδίδεται στον διαπρεπή Παιδαγωγό Jan Comensky, που υπήρξε ο θεμελιωτής της μοντέρνας παιδαγωγικής.

Η Ιατρική Σχολή του Comenius University στη Μπρατισλάβα είναι η παλαιότερη σχολή του Πανεπιστημίου, η οποία ιδρύθηκε το 1919, ενώ η λειτουργία των αγγλόφωνων τμημάτων της ξεκίνησε το 1992-1993.
Η Ιατρική Σχολή της Μπρατισλάβας έχει δεχθεί μέχρι σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων φοιτητών απ’ όλη την Ευρώπη και κατατάσσεται μέσα στις 500 καλύτερες Ιατρικές Σχολές του κόσμου. Διαθέτει ένα εξαιρετικά έμπειρο και ιδιαίτερα καταρτισμένο καθηγητικό δυναμικό, που σε συνδυασμό με την πληρέστατη υλικοτεχνική της υποδομή, παρέχει τα εχέγγυα της διεθνούς αναγνώρισης και του κύρους του τίτλου σπουδών της σ’ ‘όλο τον κόσμο.
Τοπογραφικά βρίσκεται στην «καρδιά» του κέντρου της πόλεως και περιστοιχίζεται από τον πανέμορφο κήπο της, που έχει πάρει την ονομασία του από την Σχολή (Medical Garden). Μία ολόκληρη σειρά Νοσοκομειακών κλινικών αναπτύσσεται πέριξ της Ιατρικής Σχολής και σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτήν. Σ’ αυτές εκπαιδεύονται οι φοιτητές και φοιτήτριες της Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής του Comenius University.

  • Διάρκεια Σπουδών: 6 έτη Κάθε έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα: χειμερινό (Σεπτέμβριος - Φεβρουάριος) και εαρινό (Φεβρουάριος - Ιούνιος).
  • Τίτλος Σπουδών: MUDr. (Medicinae Universae Doctor) / Doctor of Medicine
  • Γλώσσα προγράμματος: Αγγλικά
  • (Ταυτόχρονα όμως κατά τα πρώτα δύο έτη διδάσκεται στη σχολή και η Σλοβακική γλώσσα για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με τους ασθενείς κατά το τρίτο έτος που ξεκινούν οι κλινικές παρακολουθήσεις).
  • Δίδακτρα: 9.500 ευρώ (εφάπαξ καταβολή στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους).
  • Προϋποθέσεις εισαγωγής: Τεστ πολλαπλής επιλογής (multiple choice) σε ΒΙΟΛΟΓΙΑ & ΧΗΜΕΙΑ.
  • Πρόγραμμα σπουδών: Εργαστήρια, διαλέξεις, σεμινάρια ( βλ. πρόγραμμα σπουδών – Medicine_Comenius University in Bratislava ).
  • Προϋπόθεση απόκτησης πτυχίου: συγκέντρωση συνολικά 360 διδακτικών μονάδων (credits) σύμφωνα με το European Credit Transfer System (ECTS), δηλαδή 60 μονάδες ανά έτος σπουδών.
  • * Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι κατά τον τελευταίο χρόνο σπουδών, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή να παρακολουθήσει τις κλινικές του σε κάποιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή κλινική της Ελλάδος, έπειτα από συνεννόηση με τη Γραμματεία του πανεπιστημίου και να επιστρέψει στην Μπρατισλάβα προκειμένου να εξεταστεί σε συγκεκριμένα μαθήματα (state exams).
  • Αυτόματη αναγνώριση του πτυχίου από τον αρμόδιο ελληνικό φορέα (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) χωρίς πρόσθετες εξετάσεις.

Οι υπηρεσίες μας

Υποβολή αιτήσεως

Έπειτα από μία εμπεριστατωμένη ανάλυση των αναγκών, δυνατοτήτων και επιθυμιών του υποψηφίου και μία πληρέστατη ενημέρωση από τους εξειδικευμένους συμβούλους

σπουδών της EMFASIS, ακολουθεί διαδικασία υποβολής των αιτήσεων προς τα πανεπιστήμια που τον ενδιαφέρουν. Με τον τρόπο αυτό κατοχυρώνεται η συμμετοχή του στις εισαγωγικές εξετάσεις του κάθε πανεπιστημίου.

Επίσης, διαθέτουμε στη φάση αυτή ΔΩΡΕΑΝ σύγχρονα ψυχομετρικά τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για τη διευκόλυνση και ουσιαστική βοήθεια εκείνων που πιθανώς έχουν προβληματισμούς ως προς την επιλογή συγκεκριμένης σχολής ή τομέα σπουδών.

Συγκρότηση φακέλου υποψηφίου
Καθώς το εκάστοτε πανεπιστημιακό ίδρυμα για να δεχθεί την υποψηφιότητα ενός ενδιαφερόμενου ζητά συγκεκριμένα έγγραφα και δικαιολογητικά, η EMFASIS φροντίζει τη συγκρότηση του φακέλου του κάθε υποψήφιου και αναλαμβάνει όλες τις μεταφράσεις των απαραίτητων εγγράφων. Επίσης, αναλαμβάνει χωρίς επιπλέον κόστος την διεκπεραίωση όλης της γραφειοκρατικής διαδικασίας που περιλαμβάνει ακόμα και την ισοτιμία του απολυτηρίου μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας.
Πρόγραμμα προετοιμασίας
Προκειμένου να ανταποκριθούν με επιτυχία στα κριτήρια και τις εξετάσεις που κάθε σχολή και κάθε πανεπιστήμιο θέτει σε εισαγωγικό στάδιο, η EMFASIS διαθέτει για τους υποψήφιους φοιτητές εξειδικευμένα προγράμματα προετοιμασίας (foundation courses) τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν είτε από κοντά είτε εξ αποστάσεως με την πλήρη καθοδήγηση εξαιρετικά έμπειρων και καταρτισμένων καθηγητών. Υπάρχουν τρεις κύκλοι παρακολούθησης και συγχρόνως οι σπουδαστές μας έχουν πρόσβαση σε μία μεγάλη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και σε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στη διάθεσή τους και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Για περισσότερες πληροφορίες…
Εξετάσεις και διαδικασία εγγραφής
Καθώς οι περισσότερες σχολές πλέον πραγματοποιούν τις εξετάσεις στις εγκαταστάσεις τους, οι άνθρωποι της EMFASIS συνοδεύουν τους υποψήφιους κατά την ημέρα των εξετάσεων στο πανεπιστήμιο και στο χώρο που αυτές διεξάγονται, αφού έχουν προηγηθεί σχετικές οργανωτικές συναντήσεις. Τα αποτελέσματα συνήθως ανακοινώνονται μέσα σε διάστημα δύο ημερών. Αφού έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακολουθεί δεύτερη μετακίνηση των υποψηφίων με τη συνοδεία της EMFASIS για την ολοκλήρωση της επίσημης εγγραφής τους στο πανεπιστήμιο και τακτοποίηση διαφόρων άλλων θεμάτων (όπως άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, χορήγηση βιβλίων κλπ).
Εγκατάσταση και διαμονή
Διαθέτουμε ένα δίκτυο συνεργατών σε κάθε χώρα με την οποία διατηρούμε συνεργασία με τα κρατικά πανεπιστήμιά της. Οι συνεργάτες μας, οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της διαμονής, είναι σοβαρές και οργανωμένες εταιρίες οι οποίες σας βοηθούν να βρείτε αυτό ακριβώς που χρειάζεστε, σας βοηθούν στην υπογραφή συμβολαίων, παρουσία δικηγόρου, φροντίζουν για την τοποθέτηση σύνδεσης internet, εφόσον το επιθυμείτε και είναι σε θέση να επιληφθούν οποιουδήποτε προβλήματος ανακύψει σε σχέση με το σπίτι καθ ‘όλη τη διάρκεια της ενοικίασής του. Έτσι ο φοιτητής εφόσον επιλέξει αυτή τη λύση είναι απαλλαγμένος από κάθε ανησυχία σχετική με το σπίτι. Οι περισσότεροι φοιτητές αναζητούν τη λύση ενοικίασης ενός επιπλωμένου διαμερίσματος σε μικρή απόσταση από το πανεπιστήμιο, η οποία τους παρέχει και μία απόλυτη αυτονομία.
Ακαδημαϊκή προετοιμασία
Η EMFASIS επιδεικνύει ένα συστηματικό, μόνιμο και ενεργό ενδιαφέρον για τους σπουδαστές της για όλα τα χρόνια φοίτησής τους και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα από την πρώτη μέρα της εγκατάστασής τους μέχρι την απόκτηση του πτυχίου τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει μια διαρκή επικοινωνία των εκπροσώπων της EMFASIS τόσο διαδικτυακά, αλλά κυρίως χάρη στα συχνά ταξίδια και τις προγραμματισμένες κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ακρόαση και εμπράγματη επίλυση πιθανών δυσκολιών τους, ψυχολογική στήριξη και ενθάρρυνση όλων χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, αλλά πάντα με μια παιδαγωγική και υπεύθυνη προσέγγιση όλων των θεμάτων που τους απασχολούν. Μ’ αυτό τον τρόπο τόσο τα παιδιά αλλά ιδίως οι γονείς μπορούν να διέπονται από ένα αίσθημα ψυχικής πληρότητας και ευεξίας ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ γίνονται τακτικές ενημερώσεις για τις προοπτικές που ανοίγονται σε Ελλάδα και εξωτερικό μετά την απόκτηση του τίτλου σπουδών.