Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pavol Josef Safarik στο Κόσιτσε

Χώρα: Σλοβακία

Πόλη: Κόσιτσε

Πανεπιστήμιο: Πανεπιστήμιο Pavol Josef Safarik

Η Ιατρική Σχολή, η οποία θέτει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του, χρειάζεται νέους ανθρώπους , ικανούς και πρόθυμους να προσφέρουν σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται καθημερινά.

Η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου που βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από το γραφικό κέντρο της πόλης ιδρύθηκε το 1948 ως μέρος της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Σλοβακίας, αργότερα από το πανεπιστήμιο Comenius που βρίσκεται στην Μπρατισλάβα.

Η ιστορία της Ιατρικής σχολής είναι συνδεδεμένη με το κρατικό νοσοκομείο του Κόσιτσε το οποίο λειτουργεί ήδη από το 1924, ενώ το νέο κτίριο του πανεπιστημιακού πλέον νοσοκομείου λειτουργεί από τις αρχές του 1981 και διαθέτει 1616 κλίνες. Και τα δύο νοσοκομεία προσφέρονται για τη πρακτική των φοιτητών Ιατρικής και Οδοντιατρικής κατά τα τελευταία έτη σπουδών και βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το πανεπιστήμιο.

Οι διεθνείς φοιτητές είναι περίπου 320.

Στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Κόσιτσε, που διαθέτουν άριστες υποδομές, οι φοιτητές εκπαιδεύονται βάσει των ηθικών και δεοντολογικών αρχών που εμφορούνται από το πνεύμα του λόγου του Ιπποκράτη, ώστε να είναι συγκεντρωμένοι στη θεραπεία του ασθενούς.

Οι φοιτητές λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις μέσω θεωρητικών, προ-κλινικών και κλινικών μαθημάτων, σεμιναρίων, εργασιών και πρακτικών.

Τα προγράμματα που προσφέρονται είναι τα εξής:

•    Γενικής Ιατρικής – οι φοιτητές λαμβάνουν το πτυχίο «Doctor of General Medicine” έπειτα από 6ετή φοίτηση (12 εξάμηνα).
•    Οδοντιατρικής – οι φοιτητές λαμβάνουν το πτυχίο “Doctor of Dental Medicine» έπειτα από 6ετή φοίτηση (12 εξάμηνα).

Η φοίτηση στην Ιατρική Σχολή ολοκληρώνεται με την τελική κρατική εξέταση και την υποβολή της διπλωματικής εργασίας. Βεβαίως πάντα  υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω εξειδίκευσης με τη μορφή  μεταπτυχιακών σπουδών ή ιατρικής ειδικότητας.

Με την ένταξη της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκη Ένωση, τα ανωτέρω Πανεπιστημιακά προγράμματα είναι αναγνωρίζονται αυτόματα από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α.). Οι απόφοιτοι μπορούν να πάρουν άμεσα άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.